Eyl 13, 2019
BASIN AÇIKLAMASI
Amasya Şeker Fabrikası olarak amacımız bölgemize en iyi hizmeti verebilmektir. Bunu yaparken de kapasitemiz ve imkanlarımızı en verimli şekilde kullanmaktır. Ülkemizde şeker pancarı, tarımın önemli bir parçası olup, 500 bin çiftçi ailesi geçimini pancar tarımından sağlamaktadır.
Şeker Pancarı, çiftçiyi, tarlaya ve köye bağlayan ileri teknoloji gerektirmesi nedeniyle üreticilerimizin tarımsal bilgi ve kültür düzeylerini yükselten, tüm fertlere çalışma imkânı ve istihdam sağlayan, nüfusun kırsal kesimde tutulmasına, iç göçün yavaşlatılmasına ve bölgesel kalkındırılmış farklarının azaltılmasına en büyük katkı sağlayan ürünlerin başında gelmektedir.
Pancar ve pancar tarımının faydaları bitirilmeyecek ölçüde çoktur. Pancar dünyada olduğu gibi Ülkemiz şartlarında da katma değeri en yüksek üründür. Yetiştirildiği alanlarda diğer ürünlere göre dört kat daha fazla katma değer sağlar. Toprakların fiziki yapılarının ve biyolojik aktivitelerinin artmasına katkı sağlamaktadır.
Pancar ekimi toprağın verimini arttırmaktadır. Şeker pancarı münavebeli ziraata imkân verir. Ülkenin tarım tekniğini geliştiren, tarımda münavebe tarımının öncüsü ve sulu ziraatın yaygınlaştırıcısı olmuştur, kendisinden sonra ekilecek ürüne de %20 verim artışı sağlamaktadır.
Bölgede birçok kesimi etkileyen katma değeri çok yüksek olan kurumumuz irili ufaklı 100 fabrika kurulsa bile Şeker Fabrikasının verdiği hizmetleri yerine getiremez. Şeker sanayi ağır bir sanayidir. Halen Türk ekonomisine büyük katkı sağlayan böylesine önemli bir kuruluşu hepimizin ayakta tutmamız için elimizden geleni yapması gerektiğine inanıyorum.
Yönetime geldiğimiz günden bugüne kadar; Kurulan 3 adet Kristal Şeker Paketleme Dikey Dolum Ünitesi ile 1 – 3 ve 5 Kg paketlerde şeker üretilerek piyasaya arz edilmiş, ilimizde ve hinterlant sahamızda tüm market raflarında tüketicilerimize sunulmaktadır. Bu yatımının maliyeti ise yaklaşık olarak 1 milyon TL olmuştur.
14 yıl aradan sonra 2018 de çalıştırmaya başladığımız Gıda Alkolü fabrikamıza yaptığımız ilave yatırımla, tıbbi alkol paketleme tesisi kurulmuş olup, % 100 yerli Amasya Şeker Markası ile tüm medikal firmalarına, Özel, Kamu ve Üniversite Hastahanelerine tıbbi alkol satılacaktır. Bu yatırımın maliyeti ise yaklaşık olarak 750 bin TL dir.
Göreve geldiğimizde şirketimizin hizmetlerinde kullanılan araçlar için radikal karar alınarak, araç hizmet alımından vazgeçilmiştir. Fabrikamızın kendi bünyesine 22 adet hizmet araç alımı yaparak araç filomuz yenilemiştir. Ayrıca Eski itfaiye aracının yerine tam donanımlı yeni bir itfaiye aracı almıştır. Bu yatımların toplam maliyeti ise yaklaşık olarak 1 milyon 671 bin TL dir.
Yine bu zaman zarfında fabrikamızın güvenlik personeli hizmet alımı ile karşılanırken 31.08.2019 tarihi itibari ile güvenlik personellerimiz fabrikamız bünyesine geçirilmiş olup, şirketimizin güvenlik işleri daha sağlıklı hale getirilmiştir.
Ayrıca, bu yıl üreticilerimizin söküm sıkıntılarını azaltılmak amacı ile yeni 1 adet 6 sıralı hasat makinası fabrikamıza kazandırılmıştır. Bu yatırımının maliyeti ise yaklaşık olarak 1 milyon 750 bin TL dir.
Üreticilerimizin daha düzenli ve rahat pancar teslimlerini sağlamak maksadıyla Fabrikamızın kapasitesinde artışlar yapılabilmesi ile ilgili Ar-Ge ve piyasa araştırmaları yapılmaktadır. Yapılan bu yatırımlar ile fabrikamızın geleceğe daha güvenle bakabilmesi ve üretici memnuniyetini artırması sağlanacaktır.
Geçen yıl toplam 10 bölge, 18 kantar, 217 köy, 4239 çiftçimizle 91 bin dekar alanda sözleşme imzalanarak şeker pancarı ekimi yaptırılmıştı. 2018-2019 kampanyamızda 454 bin ton şeker pancarı çiftçilerimizden satın alınarak, 51 bin ton kristal şeker, 149 bin ton yaş pancar küspesi ve 21 bin ton melas üretildi.
Şirketimiz 2019/2020 kampanya döneminde ise (Bu yıl) toplam 10 bölge, 18 kantar, 249 köy, 103 bin dekar alanda sözleşmeli olarak pancar ekimi yaptırılarak 710 bin ton tesellüm edilen, 650 bin ton bedeli ödenen şeker pancarı alarak, 80 bin ton kristal şeker, 210 bin ton yaş pancar küspesi ve 26 bin ton melas üretimi sağlama hedefindeyiz. Bu yıl ayrıca Kuru Küspe tesisimiz faaliyete geçip 15.000 ton Kuru Küspe üretimi gerçekleştirme planlarımız içerisindedir.
Alın teri ile üretim yapan çoluk çocuğunun nafakasını temin etmeye çalışan Şeker Pancarı çiftçisinin derdini, sıkıntısını çözmek ve onları burada en iyi şekilde temsil etmek bizim en büyük misyonumuz ve taahhüdümüzdür. Bu vesile ile 12 Eylül 2019 Perşembe günü saat 11:00’de 2019-2020 kampanyamızın açılışında tüm çiftçilerimizi açılışımıza davet ediyor, bol bereketli bir sezon diliyorum.
Saygılarımla.
Mustafa SAATCI
Amasya Şeker Fabrikası A.Ş.
Yönetim Kurulu Başkanı
https://www.facebook.com/amasya.seker.3/posts/457148631543091
Amasya Şeker © 2025 Kayrasoft. Tüm hakları saklıdır.